Kültür Sanat
Karalâhana Çorbası
Malzemeler: 1 bağ karalâhana–2 adet soğan- 1kase mısır yarması- 1 tas kuru fasulye- 1 kaşık tereyağı- yarım fincan zeytinyağı- 1 su bardağı mısır unu- acı biber
Hazırlanışı: Lahanalar doğranır, kaynamış suyun içine atılır. İçine haşlanmış yarmalar ve fasulye konur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş elle ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Çorba pişince ateşten alınır.
Fasulye Diblesi
Malzemeler: 5 kâse ince doğranmış fasulye- bir su bardağı pirinç – iki adet orta boy soğan- iki yemek kaşığı tereyağı- bir fincan sıvı yağ
Hazırlanışı: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konur. Üzerine yıkanmış pirinçler ilave edilir tekrar bir sıra fasulye konur, en üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Ayrı kapta eritilen yağ diblenin üzerine ilave edilir. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir, sıcak servis yapılır. İsteğe göre bir adet havuç minik küpler halinde kesilerek ilave edilir.
Isırgan Yemeği (Isırgan Yağlaşı)
Malzemeler: Bir kilogram ısırgan otu- 4 diş sarımsak-bir cay bardağı un–3 kasık tereyağı-tuz-nane-su
Hazırlanışı: Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir. Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe oturtulur. Eğer kıvamı koyu ise isteğe göre biraz su ilave edilir. Tuz konur. İki üç dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unun topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Nane serpilerek servis yapılır.
Karalâhana Diblesi
Malzemeler: 1 bağ karalâhana–2 su bardağı pirinç–2 çorba kaşığı tere yağ–4 adet soğan-yarım kaşık tuz- 1 adet acı biber
Hazırlanışı: Yıkanmış karalâhanalar iyice kıyılır, tencereye bir kat karalâhana, bir kat pirinç ve doğranmış soğan konur üst kısmına lahana yayılarak tuzlanır ve ağzı kapatılarak ateşe konur, pişmeye yüz tutunca karıştırılır ve üzerine kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzı kapatılarak dinlenmeye bırakılır sonra tekrar karıştırılarak sofraya çıkarılır.
Mısır Ekmeği
Malzemeler: Yarım kilo mısır unu- bir tatlı kasığı tuz- su sıvı yağ
Hazırlanışı: Un ve tuz bir kap içine konur, ılık suyla karıştırılarak orta sertlikte bir hamur yapılır tavaya biraz sıvı yağ konur, hamur tavaya düzenli yayılır, ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırın tepsisine döşeyerek fırında pişirilerek de yapılabilir
Not: özellikle balık ve yoğurt yanına çok yakışır sıcak olarak daha lezzetlidir.
Siron
Malzemeler: 1 kg yufka, bir baş soğan, iki kâse yoğurt, bir kaşık tereyağı tuz
Hazırlanışı: Yufkalar ince rulo biçiminde sarılır ve 3–4 cm uzunluğunda kesilir ve kesilen parçalar bir tepsiye dik olarak (kesilen yerler üste gelecek şekilde) dizilir. Üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve servis edilir.